esmaspäev, 17. veebruar 2014

Kuidas toimib raadiopiire




Seadet kasutatakse looma liikumise piiramiseks. Tihti ei piisa koera kodus hoidmiseks tavalisest aiast, kuna koerad kipuvad üle aia hüppama või selle alt läbi kaevama. Osadel juhtudel asendatakse füüsiline aed antud seadmega kuna aia ehitamine on liialt kallis või seda ei soovita.
Süsteemi põhilisteks komponentideks koera kaelarihmale kinnitatud vastuvõtja, raadiosaatja ning territooriumi piirav juhe. Juhtmega määratakse ära loomale lubatud liikumisala (vt ülaltoodud joonist). Liikumist saab piirata ka aia sees olevatel aladel nagu näiteks aiamaa, kasvuhoone, bassein ümbrus jne. Liikumisala eraldav juhe paigaldakse kuni 5cm sügavusele pinasesse või olemasoleva aia külge. Juhe, mis moodustab kinnise kontuuri ühendatakse saatjaga. Saatja tekitab juhtme ümbruses raadiosignaali, millelele reageerib kaelarihmale paigutatud vastuvõtja. Keelatud territooriumile lähenedes antakse koerale märku helisignaaliga, helisignaali eiramisel ja edasi liikumisel saab ta korrektsiooniimpulsi, mis on talle ebameeldiv. Lemmik õpib reageerima helisignaalile ja läheb tagasi lubatud  liikumisalasse.
Paigaldamise järel on tähtis lemmikut treenida. Ilma treeninguta ei pruugi seade nii tõhusalt toimida. Kuna õppimisvõime on igal koeral erinev varieerub õpetamiseks vajaminev aeg suuresti. Enamik õpib oma piire tundma umbes nädala jooksul. Internetifoorumitest võib leida inimesi, kes ütlevad, et seade neil ei tööta. Enamasti on põhjuseks just see, et treenimise osale täheleapanu ei pöörata.
Maksimaalselt piiratav pindala jääb enamasti vahemiku 5625m2 kuni 302 500m2 (olenevalt tootjast).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar